Sportfiskarna Trollhättan/Vänersborg
Sportfiskarna Trollhättan/Vänersborg
Logga in
Start
Aktiviteter
Blogg
Klubben
Om STV
Bli medlem
Klubbrekord
Medlemsmöten
Ungdomsverksamheten
Tävlingskalender
Tävlingsresultat
Våra vatten
Kortförsäljning
Göta älv - Norra
Göta älv - Södra
Lipered
Nossan
Trollhättans Laxfiske
Fredriks sjö
Lillån
Arrangera tävling i våra vatten
Fiskegrenar
Artfiske
Internationellt och Tradionellt mete
Specimenfiske
Kustfiske
Pimpel
Föreningsnyheter
Fiskenyheter
Kontakta oss
Start
Aktiviteter
Blogg
Klubben
Om STV
Bli medlem
Klubbrekord
Medlemsmöten
Ungdomsverksamheten
Tävlingskalender
Tävlingsresultat
Våra vatten
Kortförsäljning
Göta älv - Norra
Göta älv - Södra
Lipered
Nossan
Trollhättans Laxfiske
Fredriks sjö
Lillån
Arrangera tävling i våra vatten
Fiskegrenar
Artfiske
Internationellt och Tradionellt mete
Specimenfiske
Kustfiske
Pimpel
Föreningsnyheter
Fiskenyheter
Kontakta oss
Internationellt och Tradionellt mete
INFO OM VATTEN, TAKTIK OCH TEKNIK
Här följer lite information om hur man fiskar i några av de vatten vi i STV mest brukar hålla till i.
Vilka metoder man brukar använda sig utav, vilka fiskarter man riktar sitt fiske efter, vilken typ av mäsk som brukar fungera och vilka beten som är mest lämpade. Allt som står är bara lite riktlinjer sen är det ju upp till var och en att klura ut en taktik som passar just honom/henne. Informationen är också tänkt att framförallt passa juniorer, man behöver inte ha det dyraste mäsket eller det längsta spöt för att vinna tävlingar, utan det gäller först och främst att hantera den utrustning man har. Olika tackeltips etc kommer i slutet.
NOSSAN
Nossan är ca 25 till 40 meter bred och ca 2 till 4 meter djup. Oftast lugnflytande efter mycket regn blir det dock mycket strömt snabbt och grumligt vatten = sämre fiske.
Här metar vi mest på våren och då framförallt riktar man sig in på lekbraxen. Men det brukar även finnas rikligt med björkna, mört, sarv, löja och ett flertal andra vitfiskar.
Långspön på mellan 5 och 8 meter brukar fungera bra. Även bottenmete kan vara mycket bra och då framförallt mot andra sidan.
Flötestackel 2 – 5 gr lina 0,20 mm – 0,14 mm krok stl. 10 – 14
Bottenmete lina 0,25 mm – 0,20 mm krok stl. 10 – 12 sänke eller feeder 14 – 30 gr
Beten, mask, majs, maggot
Mäsk grovt, ljust relativt bindande mäsk gärna mycket mat i såsom hackad mask och majs.
Tex 50 % ströbröd 30 % braxenblandning typ bream fizz 20 % leem ( jord).
Grundmäska max 2 platser tex 7 meters och andra sidan med ca 5 – 10 apelsinstora bollar fulla med mat för att dra in braxen och hålla den kvar. Sedan mäskar man inget nämvärt förrän det börjar nappa. Ibland kan det dröja flera timmar innan braxen kommer in men det kan det vara värt. Om det inte nappar så där lysande mäska ändock en boll var 15 min så platsen hålls igång. Tänk dock på att underhållsmäskningen måste rymmas i en sluten hand, regel vid tävling. Segervikter på en 4-h tävling brukar alltid överstiga 10 kg, rekordet är på 70 kg.
LIDAN
Mycket lik Nossan dock något bredare ca 40 meter och något djupare ca 3 – 6 meter. Här är det som regel också mera ström.
Här brukar det vara bäst att rikta sitt fiske efter den större fisken såsom braxen, björkna, mört och id ibland kan det dock löna sig att fiska löja, ( sällsynt.)
Långspö 4 – 8 meter löjan metas med ca 3 meters.
Flötestackel 3 – 6 gr lina 0,20 mm – 0,14 mm krok stl. 10 – 14
Beten, mask, maggot
Mäsk grovt, bindande matrikt likt Nossan, man kan dock gärna göra det lite mörkare för att få det mer intressant för mörten som oftast är mer talrik i Lidan än Nossan.
Tex 40 % ströbröd 30% braxenblandning 20 % mörtblandning typ mört supreme 10% leem.
Grundmäska en plats ( ditt längsta spö) med 8 – 10 bollar
Här kan fisken börja nappa direkt ibland och ibland händer det inget på flera timmar för att plötsligt börja vrålnappa. Underhållsmäskningen får man anpassa efter hur mycket det nappar. Mäska lite men ofta om det nappar bra annars lite då och då när fisket börjar dö ut om det går i perioder.
Här brukar också segervikten vara över 10 kg, men varierar mycket kan egentligen bli allt mellan 5 och 20 kg beroende på vilken fiskart som finns på plats och hur mycket.
HAMNKANALEN, VÄNERSBORG
Kanalen som går rakt genom Vänersborg ca 30 meter bred och 3 – 6 meter djup. Här fiskas det i huvudsak efter lite större mört och löja som ibland kan förekomma i enorma stim.
Långspö efter bottenätande mört på 7 – 9 meter
Löjan kan fiskas på spön mellan 1,5-4 meter
Bottenmete kan vara bra ibland om det strömmar vilket det kan göra ibland och då åt bägge håll ibland ut åt Vänern och ibland in mot Vassbotten.
Flöttackel efter mört 4 – 6 gr, lina 0,14 – 0,12 mm, krok stl. 12 – 14
Löjtackel flöte ca 1 gr, lina 0,14 – 0,12 mm, krok 14 – 16
Beten, maggot, mask
Mäsk, mörkt mörtmäsk typ mört supreme tillsätt gärna majs och hampa, maggot och casters om du har.
Löjmäsket kan gärna överfuktas till s.k löjgröt typ löjkung eller speed.
Grundmäska en långspöplats med ca 5 – 8 bollar underhållsmäska lite vid varje napp.
Vid löjfiske mäskar man lite men ofta.
Segervikten här blir även den oftast över 10 kg normalt mellan 12 och 19 kg ialla fall på senare år.
HAMNPIREN, VÄNERSBORG
En pir som går ut i Vänern, vi fiskar mest på utsidan där det är ca 2 – 4 meter djupt. Nästan uteslutande mört även om både löja, braxen, sarv och abborre brukar ingå i fångsten dock inte avgörande.
Långspö mellan 4 och 8 meter brukar fungera bra även om man ibland får vänta på att fisken skall komma in till kanten, vid sådana tillfällen kan det löna sig att bottenmete eller matchspömeta ( kastmete) längre ut ca 20 – 30 meter ut. Då använder man sig av slangbella för att få ut mäsket eller använder feeder på bottenmetet ( mäskbur).
Flöttackel 3 – 5 gr. Lina 0.14 – 0,12 mm, krok stl 12 – 16.
Bottenmete 14 – 20 gr sänke eller feeder 0,25 – 0,16 mm lina, krok stl 12.
Matchmete flöte 6 – 10 gr lina 0,18 – 0,16 mm, krok stl 12 – 14
Beten, maggot, mask
Mäsk som i hamnkanalen fast gärna mer uppsprickande då det är grundare ( fukta det mindre så blir det mer uppsprickande eller tillsärr tex majsmjöl). Här brukar man vinna på allt mellan 6 – 15 kg.
KARLS GRAV
Djup och bred kanal ca 40 – 60 meter bred och 8 – 10 meter djup. Tekniskt och krävande fiske men med lite träning och rätt använd utrustning går det att få bra med fisk. Vanligaste fiskarter här är björkna, braxen, löja och mört.
Långa långspön fungerar bäst för att nå ut till slätbotten 9 – 11 meter. Ni som inte har så långa spön kan bottenmeta på samma plats eller ytterligare lite längre ut. Man kan även få fisk på 5 – 8 meters i branten då mest mört, fast sommartid även braxen då de gärna söker sig en bit upp i branten då det är varmt. Ibland förekommer också löja ganska rikligt.
Flöttackel 6 gr, lina 0,14 – 0,12 mm, krok stl 12 – 18, för fiske med kortare spön flöten 2-4 gr.
Bottenmete 20 – 28 gr sänke eller feeder, lång tafs fungerar bäst gärna 1 meter till en krok på stl 12 – 14.
Beten, maggot, mask, pinkies, bloodworms.
Mäsket skall vara relativt tungt och bindande och gärna mörkt.
Ca 40 % ströbröd 30 % braxenmäsk typ bream fizz 10 % mörtmäsk typ mört supreme 20 % leem för att få tyngd.
Grundmäska relativt tungt en plats, där det blir slätbotten ca 10 – 20 bollar. Låt sen den platsen vila minst 45 minuter och fiska löja eller typ 5 meters efter mört istället, här behöver du inte grundmäska utan kan bara kasta ut lite småbollar då och då. När du börjar fiska där ute och får fisk börja då också att underhållsmäska gärna en boll vid varje napp eller minst en var 10e minut. Skulle det nappa dåligt, pröva gärna med lite tunnare lina och mindre krok, gäller egentligen alla vatten om det skulle nappa dåligt eller man får försiktiga napp.
I graven vinner man oftas på en blandad fångst av löja och bottenfisk ca 3 – 8 kg.
Detta var en liten beskrivning av de vatten vi tävlar i rätt mycket. Nu följer istället lite allmänna tackeltips och sånt som är värt att tänka på för att förbättra ditt fiske och göra dig till en bättre metare.
Loda alltid din plats innan du börjar fiska. Med loda menas att man sätter ett sänke på kroken för att hitta botten. Man kastar ut tacklet sjunker flötet har du för grunt flytta flötet uppåt på linan, lägger det sig på ytan har du för djupt, dra ner flötet. Loda tills flötesantennen står precis i vattenytan då vet du att kroken är vid botten. Loda inte bara rakt ut utan även innanför och vid sidan om för att lära dig hur botten ser ut kanske hittar du en djuphåla eller liknande som kan vara bra att fiska i.
Tänk på att blya ner dina flöten ordentligt, endast en del av antennen skall sticka upp ovanför ytan för att kunna registrera alla napp, känner fisken motstånd på ett för dåligt blyat flöte släpper den oftast betet omgående och du blir utan fisk. Vid bottenmete stäck upp linan så du tydligt kan se alla napp.
Gör mothugg direkt på alla misstänkta napp. Napp kan se väldigt olika ut, flötet kan lyftas lite grann eller glida iväg i sidled eller sjunka långsamt eller snappt gör mothugg på alla förändringar i flötet, väntar du på att flötet helt skall gå under eller liknande missar du oftast fisken då den till slut känner motstånd och spottar ut eller så sväljer den så djupt att det blir väldigt besvärligt att kroka loss. Köp en kroklossare så sparar du mycket tid och skonar fisken om den blir djupt krokad
Lär dig fiska och hantera den utrustning du har. Stirra dig inte blind på andras grejer. Tex ett 3 meters ett 7 meters och ett bottenmete duger bra som nybörjarutrustning.
Ge aldrig upp, utan ändra på dina grejor om det inte nappar. Pröva att fiska grundare eller djupare. Längre ut eller längre in ibland kan fisken skygga för mäsket och då kan det vara bra att pröva i utkanterna av var man har mäskat. I bland kan det räcka att flytta lite på haglen , mer om det längre fram under tackeltips.
Träna på att mäska med precision. Lägg en rockring på marken på olika avstånd, tex 5 meter 10 meter och 15 metrers avstånd. Plocka lite fallfukt och ställ dig och träna på att pricka rätt. Sedan när du skall fiska tänker du bara på att lägga mäskbollarna helst något innanför flötet då de fortsätter sin bana något utåt även under vattnet, är det hård ström kasta något uppströms också. Precisionen är viktig eftersom man vill samla fisken på ett ställe, förväntar man sig dock mycket braxen kan man sprida ut mäskplatsen lite för att ett stort braxenstim skall kunna få plats och kunna äta i lugn och ro.
Ha alltid någon form av mat i mäsket såsom hackad mask, majs, maggot eller liknande. För fisken skall inte äta av brödmäsket utan bara lockas dit av dess doft, finns det för lite mat börjar de äta av mäsket och blir fort mätta sedan vill de inte hugga på din krok hur läckert bete du än har, eller så simmar de vidare till grannens plats där det finns mer mat. Man får dock anpassa mängden mat av hur mycket fisk det förväntas finna i det aktuella vattnet, hör med någon som kan vattnet.
Byt bete ofta, ett färskt spralligt bete fiskar alltid bättre än ett urtuggat slappt bete.
Ha ordning på dina grejor, hitta på ett system som passar dig. Ha tex håv, beten, kroklossare, mäskbalja mm på samma ställe varje gång och inom räckhåll så du slipper resa dig i onödan vilket kan skrämma skygg fisk. Var alltid väl förberedd innan du åker ut, så du vet var du har alla grejor.
Glöm inte att sköta dig vid vattnen, ta alltid med dig skräp hem och behandla fisken du fångar med respekt. Skall du ta hem fisken som matfisk avliva den i så fall med en gång, annars släpp tillbaka den så varsamt som möjligt. Vid tävling använder vi keepnet, fångstsump, väger in fisken levande och sätter tillbaka den. Tänk på att sätta upp ditt keepnet så att fisken får så mycket fritt vatten som möjligt att simma i så den tar så lite skada som möjligt..
TACKELTIPS
Här tänkte jag beskriva några vanlig tackel för mört, braxen och löja. Hur de är uppbyggda etc för att ge bäst resultat.
BRAXEN
Stilla vatten, långsmalt flöte. Strömmande vatten något rundare. 3 till 8 gr flöten.
Sätt merparten av sänkena i en klump sk bulk, ca 40 cm från tafsen. Ett napphagel ( litet blyhagel) sätts innan kroktafsen. Lämplig längd på kroktafsen ca 30 cm. Lingrovlek 0,18-0,14 mm. Gör tafsen alltid 0,02 mm tunnare än huvudlinan, om du skulle fastna i botten går tafsen av och du förlorar bara kroken i värsta fall.
Loda in så att hela tafsen ligger på botten. Försök hålla tillbaka tacklet om det strömmar, låt gärna ett hagel vila på botten för att få betet att ligga så still som möjligt, då braxen helst vill ha det så. Testa gärna att dra ner alla sänken till tafsen för att snabbt komma ner till botten och få det att ligga helt still, fungerar bäst vid bra fiske då braxen är i gång och nappar bra.
MÖRT
Känsliga långsmala flöten fungerar bäst på mört. 1 till 5 gr flöten. Även här kan flertalet av sänkena som flötet bär sättas i en bulk fast gärna längre från tafsen ca 1 meter för att sedan följas av 2 – 3 hagel utspridda på linan. För mörten tar gärna ett dalande tackel ” on the drop”. Lingrovlek 0,16-0,12 mm. Loda in så att kroken hamnar strax över botten. Får du flera napp på vägen ner kan du pröva att fiska högre upp i vattnet, sprid då ut haglen ännu mer så får du ett tackel som sjunker långsammare och dra ner flötet lite så att du fiskar grundare. Är det mycket stor mört i farten brukar det löna sig att göra tvärt om, att precis som vid bra braxenfiske dra ner alla sänken till tafsen för att snabbt komma ner till den större mörten.
LÖJA
Någon typ av långsmala flöten brukar fungera bäst på löja. 0,5 – 2 gr flöten. Sätt på 3 – 4 hagel utspridda på linan för att få ett tackel som sjunker långsamt genom vattenlagren. Löja fiskas ofta med korta spön och ytligt 0,5 till 2 meter. Flytta flötet ofta i början för att se vilket djup det nappar bäst på. För att bli bra på löjfiske gäller det att träna mycket så man får in ett bra flyt med avkrokning etc. Det är tiden man har grejerna på land som måste minimeras. För att slippa byta beten hela tiden kan man lämna en liten bit linstump kvar vid knuten till kroken man kan även göra en liten limklump med sk mystic vid knuten för att hindra maggoten att glida upp på linan. Ofta räcker det med att det finns lite skinn kvar av maggoten för att det skall nappa. Det skall inte gå åt mer än ca 10 maggotar under en 4 h tävling med löjfiske hela tiden. Man kan lätt få 50 – 100 löjor på samma maggot. Använd nickel färgad ( blank) krok vid löjfiske. Den blanka färgen lockar även den löjan och ibland får man löjan att hugga direkt på kroken utan bete.
Detta var lite råd och tips hur man metar nu är det bara att ge sig ut och träna och trimma in sina grejor för att få ut det mesta möjliga av sitt mete. Tänk på att det ofta är de små detaljerna som avgör om du skall få fisk eller inte och för guds skull glöm helt den gamla klyschan att krokspetsen måste vara gömd med masken för att få napp. En fisk vet väl inte vad en krok är och hur i hela världen skall man lyckas få till en bra krokning om spetsen är täckt av en fet mask. Tänk dock på att anpassa krokens storlek efter betet du använder. Litet bete – liten krok. Stort bete – stor krok.
HAT SÅ ROLIGT OCH ETT STORT SKETFISKE PÅ ER!!
Jonas Stridh STV.
Samarbetspartners
Gillar du kakor? Vi använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats.
Läs mer
Jag godkänner